Meest gestelde vragen voor gastouders

Als gastouder heb je ook veel vragen rondom het verzorgen van je eigen opvang.

Staat jouw vraag hieronder niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Hoeveel kinderen mag ik maximaal opvangen in mijn eigen huis? Als gastouder mag je maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Echter zitten hier wel eisen aan. Je mag van deze 6 kinderen, maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar opvangen. Van deze 5 kinderen mogen er maximaal 4 kinderen zijn die jonger dan 2 jaar zijn. Heb je 4 kinderen jonger dan 2 jaar? Dan mogen er hiervan maar maximaal 2 een baby zijn. Eigen kinderen jonger dan 10 jaar worden ook in de telling meegenomen. 
 • Mag ik mijn eigen uurtarief bepalen? Het Gastouderbureau geeft ieder jaar een adviestarief aan, dat gebaseerd is op de kinderopvangtoeslag die ouders vervolgens kunnen aanvragen. Als gastouder ben je niet verplicht om in dit advies mee te gaan en mag je dus ook je eigen uurtarief bepalen.
 • Van wie ontvang ik mijn vergoeding? Ouders betalen hun maandelijkse factuur aan het Gastouderbureau en ZEBRA zorgt ervoor dat jij als gastouder vervolgens je vergoeding ontvangt.
 • Moet ik zelf alle uren van alle gastkinderen bijhouden? Ja, als gastouder noteer je in een digitale omgeving (op je pc) alle opgevangen uren. Aan het einde van de maand verstuur je je urenlijsten naar de ouders en na goedkeuring van de ouders gaat het door naar het Gastouderbureau.
 • Wat is opvang aan huis? Opvang aan huis houdt in dat jij als gastouder bij de ouders thuis opvang gaat verzorgen. Voor deze vorm van opvang kun je als gastouder kiezen. 
 • Wat bepaal ik als gastouder zelf? Als gastouder heb je veel vrijheid. Je bepaalt zelf hoeveel kinderen je opvangt, als 3 kinderen voor jou als gastouder genoeg zijn, is dat ook goed. Verder bepaal je zelf je eigen uurtarief, de opvangdagen en -tijden, je dagindeling en de activiteiten op een dag. Je bespreekt ook met ouders of zij luiers, eten en drinken mee moeten nemen van huis. Wij helpen jou om je eigen opvangregels op te stellen, zodat het voor al je ouders duidelijk is wat de mogelijkheden in jouw opvang zijn.
 • Ik wil gastouder worden, maar heb hier nog niet de juiste diploma’s voor. Hoe kan ik gastouder worden? Je kunt een route doorlopen om een geschikte diploma te behalen. Meer informatie is te vinden op de website van Rivordiplomaroute. 
 • Hoe kan ik mij als gastouder inschrijven bij ZEBRA? Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd eerst nog contact met ons opnemen.
 • Waar moet ik aan voldoen als gastouder? Als gastouder ben je minimaal 18 jaar oud, beheers je de Nederlandse taal, ben je in het bezit van een geldig diploma en een VOG, ben je ingeschreven in het Personenregister, heb je een geldigde EHaK diploma en volg je hiervoor herhalingscursussen, neem je deel aan diverse gesprekken, ben je bereid deel te nemen aan diverse deskundigheidsbevorderings cursussen, ben je flexibel en kom je afspraken na, heb je respect voor de privacy van de kinderen en de ouders, werk je volgens het pedagogisch beleidsplan van het Gastouderbureau, werk je volgens een dagritme, en bied je opvang dat altijd in het teken staat van Rust, Regelmaat en Reinheid.
 • Moet ik mijn woning nog aanpassen als ik gastouder wil worden? Voordat je kan starten met je opvang, nemen we samen de Risico Inventarisatie door. Dit is een lijst die we samen met jou puntgewijs doorlopen om te kijken of je huis voldoet aan de gestelde eisen. Je huis moet kindvriendelijk, veilig en schoon zijn. Daarnaast dien je te beschikken over voldoende speel- en slaapruimte voor de kinderen. Het is ook van belang dat de woning 100% rookvrij is, ook buiten de opvanguren. 
 • Wie zijn er in mijn omgeving een VOG nodig wanneer ik gastouder ben? Als gastouder zelf ben je een VOG nodig, maar ook alle volwassenen die bij jou wonen of structureel (minimaal 0,5 uur per 3 maanden) over de vloer komen tijdens de opvanguren. Bij een VOG hoort het inschrijven in het Personenregister. 
 • Hoe dien ik eten, drinken en luiers te regelen? Dit bepaal je als gastouder zelf. Je kunt er voor kiezen om dit bij je prijs in te doen of ouders dit zelf mee te laten nemen.
 • Hoe heb ik contact met het Gastouderbureau? Door regelmatig langs te komen om de Risico Inventarisatie bij te houden en voor evaluatie- en voortgangsgesprekken. Bij vragen kun altijd contact opnemen met het gastouderbureau via de mail of telefonisch.
 • Ben ik verplicht om voorgestelde opvangvragen aan te nemen?  Elke opvangvraag wordt met jou besproken. Daarna bepaal je zelf op je de opvang aanneemt.
 • Ben ik verplicht om opvang voor kinderen van 0-13 jaar te verzorgen? Je bepaalt zelf voor welke leeftijden je opvang biedt.
 • Wat als ik wil stoppen met het verzorgen van gastouderopvang? Ten eerste vinden wij dit natuurlijk jammer, maar het kan om diverse redenen voorkomen dat je hiermee wilt stoppen. Je hebt een opzegtermijn van een maand bij ons Gastouderbureau. Binnen deze maand kunnen wij als Gastouderbureau gaan kijken of wij jouw opvangkinderen kunnen onderbrengen bij een andere gastouder en heb jij voldoende tijd om alles af te ronden.

Gastouderbureau ZEBRA

Laadweg 6
7812 AN Emmen

Tel: 0591-551989
E-mail: info@gobzebra.nl

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Hoera, een goed GGD rapport 2022

Op 16 november is de GGD op bezoek geweest. De GGD controleert jaarlijks of het gastouderbureau voldoet aan de wet- en regelgeving en voldoende kwaliteit levert. Dit jaar zijn wij als gastouderbureau weer beloond met een mooi inspectierapport! Het rapport....

> Lees verder
naar boven