Meest gestelde vragen voor gastouders

Als gastouder heb je ook veel vragen rondom het verzorgen van je eigen opvang.

Staat jouw vraag hieronder niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Hoeveel kinderen mag ik maximaal opvangen in mijn eigen huis? Als gastouder mag je maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Waarvan maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar, waarvan maximaal 4 kinderen jonger dan 2 jaar mogen zijn waaronder max 2 baby’s (jonger dan 1 jaar).
  Eigen kinderen jonger dan 10 jaar worden worden in de telling meegenomen. 
 • Mag ik mijn eigen uurtarief bepalen? Het Gastouderbureau geeft ieder jaar een adviestarief uit, dat gebaseerd is op de kinderopvangtoeslag die ouders kunnen aanvragen. Als gastouder ben je niet verplicht om in dit advies mee te gaan en mag je dus ook je eigen uurtarief bepalen.
 • Van wie ontvang ik mijn vergoeding? Die wordt door het Gastouderbureau aan je over gemaakt.
 • Moet ik zelf de uren van alle gastkinderen bijhouden? Je noteert de opvanguren op een urenlijst. Aan het einde van elke maand stuur je deze naar de ouders waarna de lijst doorgaat naar het gastouderbureau.
  Wat is opvang aan huis? De opvang is in het huis van de ouders in plaats van in je eigen huis. 
 • Wat bepaal ik als gastouder zelf? Als gastouder heb je veel vrijheid. Je bepaalt zelf hoeveel kinderen je opvangt, als 3 kinderen voor jou genoed is dan is dat prima. Je bepaalt je eigen uurtarief n.a.v. het adviestarief , de opvangdagen en -tijden, je dagindeling en de activiteiten op een dag. Met ouders maak je afspraken over het meenemen van luiers en flesvoeding, of het incl. of excl. eten en drinken is voor de oudere kinderen. Wij helpen jou om je eigen opvangregels op te stellen die je aan je ouders geeft, zodat het duidelijk is hoe het werkt in jouw opvang.
 • Ik wil gastouder worden, maar heb hier nog niet de juiste diploma’s voor. Hoe kan ik gastouder worden? Je kunt een route doorlopen om een geschikte diploma te behalen. Kijk bij hoe kan ik gastouder worden.
 • Hoe kan ik mij als gastouder inschrijven bij ZEBRA? Via het inschrijfformulier. Heb je vragen? Bel of stel ze via het contactformulier.
 • Waar moet ik aan voldoen als gastouder? Als gastouder ben je minimaal 18 jaar oud, beheers je de Nederlandse taal, ben je in het bezit van een geldig diploma en een VOG, ben je ingeschreven in het Personenregister, heb je een geldigde EHaK diploma en volg je hiervoor herhalingscursussen, neem je deel aan diverse gesprekken, ben je bereid deel te nemen aan diverse deskundigheidsbevorderings cursussen, ben je flexibel en kom je afspraken na, heb je respect voor de privacy van de kinderen en de ouders, werk je volgens het pedagogisch beleidsplan van het Gastouderbureau, werk je volgens een dagritme, en bied je opvang dat altijd in het teken staat van Rust, Regelmaat en Reinheid.
 • Moet ik mijn woning nog aanpassen als ik gastouder wil worden? Je huis moet kindvriendelijk, veilig en schoon zijn. Daarnaast dien je te beschikken over voldoende speel- en slaapruimte voor de kinderen. Het is ook van belang dat de woning 100% rookvrij is, ook buiten opvanguren. 
 • Wie zijn er in mijn omgeving een VOG nodig wanneer ik gastouder ben? Als gastouder zelf ben je een VOG nodig, maar ook alle volwassenen die bij jou wonen of structureel (minimaal 0,5 uur per 3 maanden) over de vloer komen tijdens de opvanguren.  
 • Hoe zit het met het eten, drinken en luiers? Je kunt er voor kiezen om dit bij je prijs in te doen of ouders dit zelf mee te laten nemen.
 • Hoe heb ik contact met het Gastouderbureau? Door regelmatig langs te komen om de Risico Inventarisatie bij te houden en voor evaluatie- en voortgangsgesprekken. Tussentijds kun altijd contact opnemen met het gastouderbureau via de mail of telefonisch.
 • Ben ik verplicht om voorgestelde opvangvragen aan te nemen? Opvangaanvragen worden met je besproken. Daarna bepaal je zelf of je de opvang aanneemt.
 • Ben ik verplicht om opvang voor kinderen van 0-13 jaar te verzorgen? Je bepaalt zelf voor welke leeftijden je opvang biedt.
 • Wat als ik wil stoppen met gastouderopvang? Ten eerste vinden wij dit natuurlijk jammer, maar het kan om diverse redenen voorkomen dat je wilt stoppen. Je hebt een opzegtermijn van een maand. Maak het eerst bij het Gastouderbureau bekend alvorens je de ouders informeerd. Binnen deze maand gaan wij kijken of wij jouw opvangkinderen kunnen onderbrengen bij een andere gastouder en heb jij voldoende tijd om alles af te ronden.

Gastouderbureau ZEBRA

Laadweg 6
7812 AN Emmen

Tel: 0591-551989
E-mail: info@gobzebra.nl

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Ik ben lekker stout!

Download hier Ik ben lekker stout. Download hier Liedjes Annie M.G. Smit.

> Lees verder
Vrolijk Pasen!

Paaskuiken Benodigdheden: knijper stevig papier of nog beter karton lijm schaar stiften en of verf Aan de slag: Knip een eivorm uit het karton, geef het ei een mooi kleurtje of versier het. Knip het gekleurde of versierde ei door het....

> Lees verder
naar boven