Meest gestelde vragen voor gastouders

Als gastouder heb je ook veel vragen rondom het verzorgen van je eigen opvang.

Staat jouw vraag hieronder niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • Hoeveel kinderen mag ik maximaal opvangen in mijn eigen huis? Als gastouder mag je maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Echter zitten hier wel eisen aan. Je mag van deze 6 kinderen, maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar opvangen. Van deze 5 kinderen mogen er maximaal 4 kinderen zijn die jonger dan 2 jaar zijn. Heb je 4 kinderen jonger dan 2 jaar? Dan mogen er hiervan maar maximaal 2 een baby zijn. Eigen kinderen jonger dan 10 jaar worden ook in de telling meegenomen. 
 • Mag ik mijn eigen uurtarief bepalen? Het Gastouderbureau geeft ieder jaar een adviestarief aan, dat gebaseerd is op de kinderopvangtoeslag die ouders vervolgens kunnen aanvragen. Als gastouder ben je niet verplicht om in dit advies mee te gaan en mag je dus ook je eigen uurtarief bepalen.
 • Van wie ontvang ik mijn vergoeding? Ouders betalen hun maandelijkse factuur aan het Gastouderbureau en ZEBRA zorgt ervoor dat jij als gastouder vervolgens je vergoeding ontvangt.
 • Moet ik zelf alle uren van alle gastkinderen bijhouden? Ja, als gastouder houd je zelf de afgenomen uren van al je gastkinderen bij. Dit kan je via een digitale omgeving bijhouden. Deze afgenomen uren verstuur je met 1 druk op de knop aan het eind van de maand aan het Gastouderbureau, zodat de facturen richting ouders opgesteld kunnen worden. Voordat je dit doorgeeft aan het Gastouderbureau, hebben de ouders 2 dagen de tijd om hiermee akkoord te gaan.
 • Wat is opvang aan huis? Opvang aan huis houdt in dat jij als gastouder bij de ouders thuis opvang gaat verzorgen. Dit heeft vele voordelen, kinderen blijven bijvoorbeeld onder andere in hun eigen vertrouwde omgeving. Voor deze vorm van opvang kan je als gastouder kiezen.
 • Wat bepaal ik als gastouder zelf? Als gastouder heb je veel vrijheid. Je bepaalt zelf hoeveel kinderen je opvangt, als 3 kinderen voor jou als gastouder genoeg zijn, is dat ook goed. Verder bepaal je zelf je eigen uurtarief, of ouders luiers en eten en drinken mee moeten nemen van huis, de opvangdagen en -tijden, je dagindeling en de activiteiten op een dag. Wij helpen jou om je eigen opvangregels op te stellen, zodat het voor iedereen duidelijk is wat de mogelijkheden bij jou als gastouder zijn. 
 • Ik wil gastouder worden, maar heb hier nog niet de juiste diploma’s voor. Hoe kan ik gastouder worden? Wanneer je niet in het bezit bent van de juiste diploma’s, kan je een route doorlopen om deze diploma’s wel te behalen. Meer informatie is te verkrijgen op de website van Rivordiplomaroute. 
 • Hoe kan ik mij als gastouder inschrijven bij ZEBRA? Je kan je inschrijven via de volgende link, maar je kan ook altijd persoonlijk contact met ons opnemen.
 • Waar moet ik aan voldoen als gastouder? Als gastouder ben je minimaal 18 jaar oud, beheers je de Nederlandse taal, ben je in het bezit van een geldig diploma en een VOG, ben je ingeschreven in het Personenregister, heb je een geldigde EHaK diploma en volg je hiervoor herhalingscursussen, neem je deel aan diverse gesprekken, ben je bereid deel te nemen aan diverse deskundigheidsbevorderings cursussen, ben je flexibel en kom je afspraken na, heb je respect voor de privacy van de kinderen en de ouders, werk je volgens het pedagogisch beleidsplan van het Gastouderbureau, werk je volgens een dagritme, en biedt je opvang dat altijd in het teken staat van Rust, Regelmaat en Reinheid.
 • Moet ik mijn woning nog aanpassen als ik gastouder wil worden? Voordat je kan starten met je gastouderopvang aan huis, gaan we gezamenlijk een Risico Inventarisatie doen. Dit is een lijst die we samen met jou puntgewijs doorlopen om te kijken of je huis voldoet aan de gestelde eisen. Je huis moet kindvriendelijk, veilig en schoon zijn. Daarnaast dien je te beschikken over voldoende speel- en slaapruimte voor de kinderen. Het is ook van belang dat de woning 100% rookvrij is, ook buiten de opvanguren. Eventuele aanwezige huisdieren zijn bespreekbaar.
 • Wie zijn er in mijn omgeving een VOG nodig wanneer ik gastouder ben? Als gastouder zelf ben je een VOG nodig, maar ook alle volwassenen die op het opvangadres wonen of structureel (minimaal 0,5 uur per 3 maanden) aanwezig zijn tijdens de opvanguren, dienen een VOG aan te vragen en zich in te schrijven in het Personenregister.
 • Hoe dien ik eten, drinken en luiers te regelen? Dit mag je als gastouder zelf bepalen. Je kunt er voor kiezen om dit bij je prijs in te doen, ouders dit zelf mee te laten nemen of een bepaald bedrag te vragen per luier of broodje bijvoorbeeld. Dit dien je in overleg met de ouders af te stemmen.
 • Hoe heb ik contact met het Gastouderbureau? Je kan altijd contact opnemen met het gastouderbureau via de mail of telefonisch. Daarnaast komen wij ook bij je thuis langs. Zo voeren we onder andere jaarlijks evaluatiegesprekken.
 • Ben ik verplicht om alle aangemelde gastkinderen aan te nemen bij mijn gastouderopvang? Nee, je kan om diverse redenen afzien van het verzorgen van gastouderopvang aan een aangemeld kind. Dit gaat vaak in overleg.
 • Ben ik verplicht om opvang voor kinderen van 0-13 jaar te verzorgen? Nee, je bent vrij in je keuze om te bepalen of je de opvang van kinderen 0 tot 4 jaar, van 4 tot 13 jaar of van 0 tot 13 jaar wil gaan verzorgen.
 • Wat als ik wil stoppen met het verzorgen van gastouderopvang? Ten eerste vinden wij dit natuurlijk jammer, maar het kan om diverse redenen voorkomen dat je hiermee wilt stoppen. Je hebt een opzegtermijn van een maand bij ons Gastouderbureau. Binnen deze maand kunnen wij als Gastouderbureau gaan kijken of wij jouw gastouderkinderen kunnen onderbrengen bij een andere gastouder en heb jij voldoende tijd om alles af te ronden.

Gastouderbureau ZEBRA

Laadweg 6
7812 AN Emmen

Tel: 0591-551989
E-mail: info@gobzebra.nl

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Gezocht, gastouder aan huis voor gezin met 3 schoolgaande kinderen in de Rietlanden

Gezocht, een gastouder aan huis voor een gezin in de Rietlanden. Het gezin bestaat uit 3 schoolgaande meiden. De jongste is 6 jaar en de oudste is 9 jaar. Het gezin is opzoek naar een gastouder die 2 dagen opvang bij hun thuis kunnen verzorgen, met voorkeur....

> Lees verder
Gastouderbureau ZEBRA ook in 2019 Klachtenvrij!

 Goed nieuws! Ook voor 2019 hebben wij als Gastouderbureau het Klachtenvrij certificaat van de Geschillencommissie Kinderopvang mogen ontvangen. Dit betekent dat wij in 2019 geen klachten hebben ontvangen. De Geschillencommissie Kinderopvang....

> Lees verder
naar boven