Algemene informatie voor ouders

Een gastouder is een volwassene met ervaring in het opvangen en opvoeden van kinderen in een huiselijke sfeer. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, begeleiding en opvoeding van de opvangkinderen. Gastouders bieden dit aan voor kinderen van 0 tot 4 jaar of van 0 tot 13 jaar, met een maximaal aantal van 6 kinderen.

Aanbod bij de gastouder.

Een gastouder biedt over het algemeen, vaste en flexibele opvang. 

Voor de kleinsten wordt er Rust, Regelmaat en Reinheid geboden. Er is onder andere vaak een slaapkamer waar een baby rustig en onverstoord kan slapen en een box in de huiskamer waar in alle rust in gespeeld kan worden. De gastouders gaan met regelmaat met de kinderen naar buiten om diverse activiteiten te ondernemen of om vrij te spelen.

Het kind krijgt voldoende aandacht van 1 vast en vertrouwd persoon (de gastouder), dit is belangrijk voor het hechtingsproces van ieder kind.

Voor schoolgaande kinderen is er bij de meeste gastouders ook wel een plekje. De gastouder stemt speelgoed en activiteiten af op de leeftijd van de kinderen. Op deze wijze is er voor iedere leeftijd uitdaging bij de gastouder.

Oudere kinderen doen bij de gastouder vaak wat ze thuis ook zouden doen, zoals:

 • Binnen spelen met verschillend uitdagend speelgoed.
 • (Voor) lezen.
 • Knutselen.
 • Dansen en zingen.
 • Buiten activiteiten: spelen, wandelen of een uitje naar bijvoorbeeld de speeltuin.
 • Eten en drinken.
 • Samen boodschappen doen.

De gastouder biedt diverse activiteiten aan, echter is niets verplicht. Als het kind lekker vrij wil spelen, dan is dat prima. De opvang is in een vrije en ongedwongen sfeer. Is een kind moe of een beetje ziek, dan mag het rustig onder een dekentje op de bank even niks doen of tv kijken. 

Bij de gastouder mag een kind nog lekker kind zijn en bepaald zelf zijn of haar eigen tempo om de wereld te ontdekken en zich te ontwikkelen.

Kwaliteit waarborgen.

Elke gastouder is gediplomeerd, heeft ervaring in het opvangen en begeleiden van kinderen en is in het bezit van diverse verplicht gestelde diploma’s en certificaten. Een geldige VOG (verklaring omtrent gedrag) is hier een onderdeel van. Van alle volwassen huisgenoten (man en eventuele eigen kinderen) hebben wij ook een VOG. Ook is iedereen geregistreerd in het Personenregister Kinderopvang. Op deze wijze wordt iedere betrokkene continu gescreend voor de veiligheid van de opvang.

De gastouders volgen daarnaast diverse cursussen op het gebied van opvoeding, communicatie en begeleiding. Het huis van de gastouder wordt jaarlijks gecontroleerd op veiligheid en hygiëne door het Gastouderbureau en steekproefsgewijs door de GGD, zodat we verzekerd zijn van een veilige omgeving. 

De Gastouder is:

 • Ervaren met de opvang en verzorging van kinderen;
 • In het bezit van een geldig diploma;
 • In het bezit van het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis en volgt jaarlijks de herhalingslessen;
 • Heeft een geldig identiteitsbewijs;
 • In het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en staat in het Personenregister Kinderopvang geregistreerd; 
 • Wordt geïnspecteerd door de GGD, het inspectierapport is openbaar, en staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK);
 • Verzorgt de opvang in het teken van de drie R’s: Rust, Regelmaat en Reinheid.
 • Beschikt  over voldoende speel- en slaapruimte voor de kinderen,
  het kind slaapt in een eigen bedje, in alle rust in een aparte kamer;
 • Gecontroleerd door het Gastouderbureau op veiligheids- en gezondheidsrisico’s van alle voor kinderen toegankelijke ruimtes d.m.v. een risico-inventarisatie.

Gastouder aan huis bij de ouder(s).

Zijn er 2 of meer kinderen, dan kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een Gastouder bij je thuis. Ideaal als er al vroeg op de dag opvang nodig is of tot in de avonduren. Het is iets duurder, maar zeker betaalbaar en heeft zo zijn voordelen. Je hoeft de kinderen niet gewassen en aangekleed weg te brengen en je hoeft ze niet op te halen. De kinderen blijven in hun eigen vertrouwde omgeving. Bij vroege opvang kunnen de kinderen doorslapen, de dag rustig beginnen en ga je zelf rustig naar je werk.  (meer informatie).

Lees ook: meest gestelde vragen

Daan

Daan

Lekker drinken en daarna...lekker slapen.

Lekker drinken en daarna...lekker slapen.

Na schooltijd ben ik bij mijn gastouder 3 dagen in de week.

Na schooltijd ben ik bij mijn gastouder 3 dagen in de week.

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
ZEBRA november 2019-actie 25 euro

ZEBRA november2019-actie! Weet jij nieuwe gastouder(s) of een nieuwe ouder(s) aan te dragen bij Gastouderbureau ZEBRA? Dan ontvang je een cadeaubon van € 25,-   Wat moet je hier voor doen? Zorg dat hij/zij zich inschrijft bij Gastouderbureau....

> Lees verder
Eerste Hulp aan Kinderen

De EHAK lessen worden in groepsverband jaarlijks herhaalt. Veiligheid voor de opvangkinderen daar hechten wij allen veel waarde aan. Iedereen is weer geslaagd.  

> Lees verder
naar boven