Informatie voor ouders

Een gastouder is een volwassene met ervaring in het opvangen en opvoeden van kinderen in een huiselijke sfeer. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, begeleiding en opvoeding van de opvangkinderen. Gastouders bieden dit aan voor kinderen van 0 tot 4 jaar of van 0 tot 13 jaar, met een maximaal aantal van 6 kinderen.

Aanbod bij de gastouder

Vaste en flexibele opvang
Opvang kan op vaste dagen afgenomen worden en op flexibele dagen, in overleg met de gastouder. Opvang buiten kantooruren of in het weekend, mee eten of overnachten, alle opvangmogelijkheden zijn bespreekbaar. 

Voor de kleinsten wordt er Rust, Regelmaat en Reinheid geboden
Er is onder andere vaak een slaapkamer waar een baby rustig en onverstoord kan slapen en een box in de huiskamer waar in alle rust in gespeeld kan worden. De gastouders gaan met regelmaat met de kinderen naar buiten om diverse activiteiten te ondernemen of om vrij te spelen. Het kind krijgt voldoende aandacht van 1 vast en vertrouwd persoon (de gastouder), dit is belangrijk voor het hechtingsproces van ieder kind.

Naast Rust, Regelmaat en Reinheid staan ook Persoonlijke aandacht, Kwaliteit en Flexibiliteit centraal
Bij de gastouder is er veel persoonlijke aandacht voor ieder kind en is de opvang kleinschalig, rustig, overzichtelijk en afgestemd op de wensen van de ouder(s). De lijnen met ouders zijn kort en elke dag vindt er een overdracht plaats tussen de gastouder en de ouder(s). Voor baby’s kan in overleg ook een overdracht schriftje worden bijgehouden. Elk jaar wordt wordt er tijdens een evaluatiegesprek met de ouder(s), de gastouder en het gastouderbureau het verloop van de opvang en de ontwikkeling van het kind besproken.

Schoolgaande kinderen
Voor schoolgaande kinderen is er bij de meeste gastouders ook een plekje. De gastouder stemt speelgoed en activiteiten af op de leeftijd van de kinderen. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld binnen spelen, lezen, knutselen, dansen en zingen, buiten voetballen enzovoort. Op deze wijze is er voor iedere leeftijd uitdaging bij de gastouder.

Vrij spelen
De gastouder biedt diverse activiteiten aan, echter is niets verplicht. Als het kind lekker vrij wil spelen, dan is dat prima. De opvang is in een vrije en ongedwongen sfeer. Is een kind moe of een beetje ziek, dan mag het rustig onder een dekentje op de bank even niks doen of tv kijken. Bij de gastouder mag een kind nog lekker kind zijn en bepaald zelf zijn of haar eigen tempo om de wereld te ontdekken en zich te ontwikkelen.

Kwaliteit waarborgen

Elke gastouder is gediplomeerd
Ze heeft ervaring in het opvangen en begeleiden van kinderen en is in het bezit van diverse verplicht gestelde diploma’s en certificaten zoals het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis. De gastouder staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en in het personenregister. Ook de volwassen huisgenoten (man, eventuele kinderen en andere volwassenen die regelmatig over de vloer komen) worden continu gescreend (justitie) in het Personenregister Kinderopvang.  

Het huis van de gastouder wordt jaarlijks gecontroleerd op veiligheid en hygiëne door het Gastouderbureau en tweejaarlijks door de GGD, zodat we verzekerd zijn van een veilige omgeving. 

Basisdoelen Wet Kinderopvang (Riksen-Walraven) 
Alle gastouders werken volgens het pedagogisch beleidsplan van het Gastouderbureau
in combinatie met hun eigen pedagogische werkplan.
Hierin staan de vier basisdoelen van Riksen-Walraven,
conform de Wet Kinderopvang, centraal.

Ouderraad en geschillencommissie
De mening van ouders vinden wij belangrijk. De ouders worden vertegenwoordigd in de ouderraad. En bij klachten kunnen ouders en gastouders zich richten tot de geschillencommissie.

Gastouder aan huis bij de ouder(s)

Zijn er 2 kinderen of meer kinderen? (minimaal 2 jonger dan 4 jaar)
Waarvan 2 jonger zijn dan 4 jaar dan kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een Gastouder bij je thuis. Ideaal als er al vroeg op de dag opvang nodig is of tot in de avonduren. Het is iets duurder, maar zeker betaalbaar en heeft zo zijn voordelen. 

Lees ook: meest gestelde vragen

 

Baby

Gezellig bij de gastouder, kom je ook?

Gezellig bij de gastouder, kom je ook?

Geslapen in een apart slaapkamertje, zo heerlijk rustig.

Geslapen in een apart slaapkamertje, zo heerlijk rustig.

Na school zie ik mijn zusje bij de gastouder.

Na school zie ik mijn zusje bij de gastouder.

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Vrolijk Pasen!

Paaskuiken Benodigdheden: knijper stevig papier of nog beter karton lijm schaar stiften en of verf Aan de slag: Knip een eivorm uit het karton, geef het ei een mooi kleurtje of versier het. Knip het gekleurde of versierde ei door het....

> Lees verder
De ontwikkeling van het kinderbrein

De lezing “De ontwikkeling van het kinderbrein” Dit gaat razendsnel gaat en een fundament is voor de rest van de ontwikkeling. Leren begint al voor het kind naar school gaat. Wat vind jij belangrijk bij het kind, leg jij de nadruk op....

> Lees verder
naar boven