Meest gestelde vragen

 • Hoe flexibel is de opvang? De meeste gastouders zijn erg flexibel de opvangtijden zijn van vroeg in de ochtend tot in de avonduren. Sommige gastouders verlenen eveneens avond en/of nachtopvang. Iedere gastouder heeft haar eigen tijden, het gaat in overleg.
 • Welk voordeel heeft gastouderopvang ten opzichte van een creche? Het heeft veel voordelen, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een jong kind zich beter ontwikkelt bij een gastouder. Het is er rustiger, er is 1 vast gezicht en het kind krijgt alle aandacht. Je geeft je baby een goeie start. Jonge kinderen kunnen lekker hun gang gaan net alsof ze thuis zijn, de dag wordt niet bepaald door  groepsactiviteiten. 
 • Mijn moeder (oma en/of opa) vangt op, kan zij dit ook doen als gastouder? Als je moeder een opleiding/diploma heeft die geldig is kunnen we dit bespreken maar ook als zij geen geldig diploma heeft zijn er mogelijkheden. Neem contact met ons op en we gaan kijken naar de mogelijkheden.
 • Kan ik een combinatie maken tussen de creche of BSO en gastouderopvang? Zeker dat kan, een aantal kinderen gaan een deel naar de creche en een deel naar een gastouder. Voor beide vormen van opvang kan gelijktijdig kinderopvangtoeslag aangevraagd worden. 
 • Ik heb zelf een gastouder gevonden? Leuk!, wij maken graag kennis met je gastouder, zij kan zich aanmelden via onze website en wij nemen contact met haar op.
 • Kan ik gebruik maken van 2 gastouders? Zeker en dat gebeurt ook regelmatig. In overleg kan bepaald worden hoeveel uren het kind naar de ene gastouder gaat en hoeveel naar de andere. Dit is zeker handig bij veel uren en flexibele diensten. Kan de ene gastouder niet, dan kan de andere vaak wel.
 • Opa en oma vangen op, maar niet op alle dagen dat we opvang nodig zijn. Dat wordt ze te zwaar. Om opa en oma te ontlasten, is het mogelijk om de opvang te combineren met een gastouder. Zo krijgen opa en oma meer rust en vrijheid en als ze een keer er op uit willen of ziek zijn, kan er terug gevallen worden op de gastouder.  
 • Werkt de gastouder met een overdracht schriftje? De meeste gastouders vinden het handig en leuk en werken er graag mee. Naast praktische informatie worden ook de leuke dingen zoals eerste woordjes, stapjes e.d. in opgeschreven. Praktisch handig en leuk, ook voor later om nog eens terug te lezen, hoe de ontwikkeling verliep of als er een tweede kind is om nog eens terug te halen hoe het bij de eerste ging. 
 • Moet ik akkoord gaan met de aangeboden gastouder? Nee, je bepaalt zelf als ouder of je na een kennismakingsgesprek met een gastouder in zee gaat. Ben je niet tevreden over de aangeboden gastouder, dan kijken we verder.                                   
 • Wat moet ik zelf meenemen? In overleg met de gastouder neem je b.v. mee: luiers, voldoende fles/borstvoeding, verschoning.           
 • Betaal ik voor eten en drinken? Dit verschilt per gastouder. Vraag dit na tijdens het kennismakingsgesprek aan de gastouder.
 • Hoe laat kan ik mijn kind brengen? In overleg met de gastouder zijn verschillende tijden mogelijk, van s’morgens vroeg bijvoorbeeld 6.30 uur tot s’avonds laat. Sommige gastouders verzorgen op verzoek ook avond- en weekendopvang. Meestal betaal je dan iets meer.
 • Mag mijn kind een vriendje meenemen na schooltijd? Dit gaat in overleg met de gastouder. Hetzelfde geldt voor het uit spelen gaan.
 • Welke leeftijden vangt een gastouder op? Van baby tot 4 jaar of van baby tot dat het kind naar het voortgezet onderwijs gaat. Soms vangt een gastouder alleen schoolgaande kinderen op. Dit verschilt per gastouder.
 • Welke uren moet ik betalen? De afgesproken uren met de gastouder die zijn afgenomen.
 • Betaal ik nog extra kosten? Nee, wij werken niet met losse bureaukosten of ander kosten, alle kosten zitten in het uurtarief.
 • Kan mijn kind naar een sportvereniging tijdens de opvang? Dit gaat in overleg met de gastouder. Dit hangt vaak af van hoeveel kinderen er in de opvang zijn en hoe ver er gereisd moet worden.
 • Mijn kind is ziek, kan het ook naar de opvang? Is je kind niet fit, hangerig met wat koorts, dan kan het meestal gewoon naar de opvang. Ook dit gaat in overleg met de gastouder.
 • De Gastouder is ziek! We hebben reserve gastouders die we benaderen, dit kan alleen als het geschikt is voor het kind om bij een andere gastouder gebracht te worden. Is dit te spannend voor het kind of voor jou als ouder, dan is het handig om een eigen achterwacht (familie) te hebben die kan inspringen, of om zelf een dag te ruilen op je werk of zelf vrij te nemen. Tijdens het intakegesprek bespreken we dit zodat je niet onverwacht voor een verrassing komt te staan. Is een gastouder langdurig uit de running, dan zorgen we voor een vervangende gastouder.  

Gastouderbureau ZEBRA

Laadweg 6
7812 AN Emmen

Tel: 0591-551989
E-mail: info@gobzebra.nl

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Hoera, een goed GGD rapport 2022

Op 16 november is de GGD op bezoek geweest. De GGD controleert jaarlijks of het gastouderbureau voldoet aan de wet- en regelgeving en voldoende kwaliteit levert. Dit jaar zijn wij als gastouderbureau weer beloond met een mooi inspectierapport! Het rapport....

> Lees verder
naar boven