Algemene info voor gastouders

Een gastouder is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, begeleiding en opvoeding van gastkinderen in haar eigen huis. De opvang is kleinschalig, flexibel, overzichtelijk en in huiselijke sfeer, met maximaal 6 kinderen. Een gastouder heeft ervaring met kinderen, ze is geduldig, liefdevol, sociaal en weet hoe om te gaan met verschillende situaties. Ze geeft de kinderen ruimte en aandacht.

Uurvergoeding gastouder

Het adviestarief voor 2018 is € 4,91 per uur en bij een afname vanaf 75 uur per maand is het uur adviestarief € 5.05. U kunt het adviestarief volgen of uw eigen tarief bepalen.                                              

Voorbeeld: u heeft 5 opvangkinderen, 2 komen 3 dagen per week (30 uur), 1 kindkomt 16 uur per week en de andere 2 komen 25 uur per week. De vergoeding die u per maand gemiddeld hiervoor ontvangt is bruto € 1986,- U moet uw inkomsten opgeven bij de belastingdienst en betaalt zoals gebruikelijk is in Nederland belasting over uw inkomsten.  

Er kunnen verschillende motieven zijn om gastouder te willen worden:

 • Kinderen maken u blij! U wordt enthousiast en vrolijk van kinderen om u heen en ze te verzorgen en te begeleiden bij het spelen en leren.
 • U combineert de zorg en opvoeding van eigen kinderen met andere kinderen.
 • Uw eigen kinderen zijn de deur uit, het is stil in huis geworden. U mist de gezellige drukte om u heen.
 • U heeft de juiste opleiding en wilt voor uzelf werken als zelfstandige (ZZP). Uw eigen opvang in/ of aan uw eigen huis

> Lees het stappenplan gastouder worden.

U kunt zelf bepaalde zaken beslissen zoals:

 • Na een kennismaking met de ouder(s) besluit u zelf of de opvang gaat doen. Niets is verplicht, u kunt een voorstel voor opvang weigeren.
 • Hoeveel uren per week u opvang wilt bieden en op welke dagen.
 • Wanneer u met vakantie bent.
 • Hoeveel kinderen u maximaal(6) wilt opvangen.
 • Welke leeftijdsvoorkeur, u kiest :  b.v. van 0-4 jaar, van 0-12 jaar of van 4 -12 jaar.
 • Of u bij u thuis opvangt of bij de ouders in huis.
 • Wij helpen u om voor uzelf inzichtelijk te maken welke regels bij uw opvang het beste passen.

Algemene informatie

 • Gastouderbureau ZEBRA heeft voor alle gastouders een aanvullende collectieve aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering afgesloten. Deze extra dekking van gastouderbureau ZEBRA geeft u een veilig gevoel.
 • Gastouders moeten de inkomsten opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte. Vanaf een bepaald bedrag moet belasting betaalt worden. Gastouderbureau ZEBRA heeft een overzichtelijk informatiepakket over aftrekposten. Daarnaast kunnen wij u verwijzen naar onze persoonlijke adviseur.
 • Gastouderbureau ZEBRA  heeft een interne klachtenregeling en is aangesloten bij de geschillencommissie Kinderopvang.

Gastouder aan huis

Gastouderopvang kan vanaf 2 of meer kinderen ook plaatsvinden aan huis bij de ouders. De werkzaamheden met de kinderen zijn hetzelfde. De gastouder vangt de kinderen in hun eigen huis op – in hun eigen vertrouwde omgeving -.

> Meer informatie over opvang aan huis van de ouders.

Gigi en Milan aan het puzzelen.

Gigi en Milan aan het puzzelen.

Samen Milan van school halen.

Samen Milan van school halen.

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Kinderen meer op hun gemak in de gastouderopvang

Kinderen meer op hun gemak bij gastouders  Kinderen voelen zich meer op hun gemak bij een gastouder dan in een kinder-dagverblijf. Gastouders spelen beter in op de behoefte van kinderen en er is minder lawaai. Dit concludeert Marleen....

> lees verder
Meer Kinderopvangtoeslag in 2019

Kinderopvang gaat ouders minder geld kosten  Nagenoeg alle werkende ouders met kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang gaan er vanaf 1 januari 2019 op vooruit. Door een hogere kinderopvangtoeslag zijn zij per saldo....

> lees verder
naar boven