Informatie voor gastouders

Een gastouder is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, begeleiding en opvoeding van gastkinderen in haar eigen huis. De opvang is kleinschalig, flexibel, overzichtelijk en in huiselijke sfeer, memaximaal 6 kinderen tegelijkertijd. Ze mag zoveel kinderen opvangen als ze aan kan, maar nooit meer dan 6 kinderen tegelijkertijd, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijdsopbouw. Ze heeft ervaring met kinderen, ze is geduldig, liefdevol, sociaal en weet hoe om te gaan met verschillende situaties. Ze geeft de kinderen ruimte en aandacht.

Uurvergoeding gastouder

In 2021 heeft Gastouderbureau ZEBRA een advies uitgegeven voor een uurtarief van € 6,49 per kind en per uur, voor ouders. Het advies voor het uurtarief dat de gastouder per kind, per uur, ontvangt komt dan uit op € 5,35 (ons adviestarief) en bij een afname vanaf 75 uur per maand is het uur adviestarief € 5,45. Echter ben je als gastouder vrij in het volgen van het adviestarief van ZEBRA of in het bepalen van je eigen tarief.        

Rekenvoorbeeld: je hebt 5 opvangkinderen zij nemen op jaarbasis 47 weken af. (5 weken niet i.v.m.vakanties).

 • 2 kinderen komen 3 dagen per week (30 uur),               
 • 1 kind komt 2 dagen per week (20 uur)   
 • 2 schoolgaande kinderen komen alleen in de schoolweken, 6 uur per week (in schoolvakanties nemen ze niets af).

Je ontvangt voor 3 kinderen € 5,45 per uur en voor de 2 schoolgaande kinderen € 5,35 per uur. De vergoeding die je per maand gemiddeld hiervoor ontvangt, is bruto € 1927,02 ( omgerekend van de inkomsten op jaarbasis naar een maandgemiddelde). Hierbij is rekening gehouden met 5 weken op jaarbasis geen opvang, i.v.m. de vakanties van jou en de ouders. 

Er kunnen verschillende motieven zijn om gastouder te willen worden:

 • Kinderen maken je blij! Je wordt enthousiast en vrolijk van kinderen om je heen, kinderen verzorgen en ze te begeleiden bij het spelen en leren.
 • Je combineert de zorg en opvoeding van eigen kinderen met andere kinderen.
 • Je eigen kinderen zijn de deur uit, het is stil in huis geworden. Je mist de gezellige drukte om je heen.
 • Je hebt de juiste opleiding en wilt voor jezelf werken als zelfstandige (ZZP). Je eigen opvang in/ of aan je eigen huis

> Lees het stappenplan gastouder worden.

U kunt zelf bepaalde zaken beslissen zoals:

 • Na een kennismaking met de ouder(s) besluit je zelf of je de opvang gaat doen. Niets is verplicht, je kunt een voorstel voor opvang weigeren.
 • Hoeveel uren per week je opvang wilt bieden en op welke dagen.
 • Wanneer je met vakantie bent.
 • Hoeveel kinderen je maximaal (6) wilt opvangen.
 • Welke leeftijdsvoorkeur je kiest : Bijvoorbeeld van 0-4 jaar, van 0-12 jaar of van 4 -12 jaar.
 • Of je bij je thuis opvangt of bij de ouders in huis.

Wij helpen je om voor jezelf inzichtelijk te maken welke regels bij je opvang het beste passen.

Algemene informatie

 • Gastouders moeten de inkomsten opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte. Vanaf een bepaald bedrag moet belasting betaalt worden. Gastouderbureau ZEBRA heeft een overzichtelijk informatiepakket over aftrekposten. Daarnaast kunnen wij je verwijzen naar onze persoonlijke adviseur.
 • Gastouderbureau ZEBRA heeft een interne klachtenregeling en is aangesloten bij de geschillencommissie Kinderopvang.

Gastouder aan huis

Gastouderopvang kan vanaf 2 of meer kinderen ook plaatsvinden aan huis bij de ouders. De werkzaamheden met de kinderen zijn hetzelfde. De gastouder vangt de kinderen in hun eigen huis op, in hun eigen vertrouwde omgeving.

> Meer informatie over opvang aan huis van de ouders.

 

Gigi en Milan aan het puzzelen.

Gigi en Milan aan het puzzelen.

Samen Milan van school halen.

Samen Milan van school halen.

Vraag stellen of kennis maken?

Uw Naam
Uw E-mail adres
Uw Telefoonnummer
Uw vraag of bericht
Ons laatste nieuws
Nieuwe tarieven 2021

De nieuwe tarieven voor het jaar 2021 zijn bekend. Het maximale uurtarief waar de belastingdienst kinderopvangtoeslag over betaald is voor de ouders in 2021 €6,49 per uur per kind. Opbouw uurtarief 2021. Het uurtarief voor GastouderOpvang is....

> Lees verder
Eindejaarsactie 2020

  Schrijf je voor 31 december 2020 als nieuwe gastouder of als nieuwe ouder(s) in bij Gastouderbureau ZEBRA en win een leuke verrassing!

> Lees verder
naar boven